7 gedragingen die kenmerkend zijn voor mensen met een moeilijke jeugd

Eline Kramers

We hebben allemaal met verschillende uitdagingen te maken gehad tijdens het opgroeien, maar sommige ervaringen kunnen een blijvende impact hebben op iemands leven. Personen die in hun kindertijd moeilijkheden hebben ondervonden, vertonen vaak bepaalde gedragspatronen en -kenmerken, die hen helpen om te gaan met de pijn van het verleden. In dit artikel bespreken we zeven typische gedragingen van mensen die een uitdagende jeugd hebben gehad.

Gebrek aan zelfvertrouwen en lage eigenwaarde

Een gemeenschappelijk kenmerk van mensen met een moeilijke jeugd is een gebrek aan zelfvertrouwen en een lage eigenwaarde. Door nare ervaringen, negatieve feedback of afwijzingen kunnen zij het gevoel krijgen dat ze niet goed genoeg zijn. Dit kan leiden tot twijfellende personen die onzeker zijn over hun capaciteiten en waarde als individu. Het gevolg hiervan is dat ze zichzelf regelmatig neerhalen en minder snel risico’s nemen.

Zoeken naar goedkeuring van anderen

Een ander gevolg van lage eigenwaarde is het constante zoeken naar goedkeuring en validatie van anderen. Mensen die in hun jeugd liefde en waardering tekort zijn gekomen, proberen dit vaak op te vullen door bevestiging van hun omgeving. Dit is terug te zien in gedrag zoals overdreven aanpassen aan de wensen van anderen en het vermijden van conflicten uit angst voor afwijzing.

Lees ook :   Ware liefde: het verleden accepteren, vreugde in het heden vinden en je toekomst transformeren

Emotionele intensiteit

Sommige mensen die een moeilijke jeugd hebben gehad, uiten hun emoties op een intense manier. Ze kunnen heel passioneel zijn over hun gevoelens en ideeën, wat soms overweldigend kan overkomen voor anderen. Deze intensiteit komt voort uit jaren van emotionele onderdrukking en de behoefte om gehoord en begrepen te worden. Hierdoor zouden ze ook gevoeliger kunnen zijn voor kritiek of negatieve feedback, omdat ze bang zijn om weer afgewezen en onbegrepen te worden.

Over-empatisch en zorgzaam

Mensen die in hun jeugd met veel pijn en lijden te maken hebben gehad, ontwikkelen vaak een groot niveau van empathie. Ze voelen zich sterk betrokken bij anderen en zijn in staat om hun emoties goed aan te voelen. Het gevolg hiervan is dat ze zorgzaam en attent willen zijn voor iedereen in hun leven, zelfs als dit ten koste gaat van hun eigen welzijn.

Controlebehoefte

Een moeilijke jeugd vol onzekerheid en instabiliteit kan leiden tot een sterke behoefte aan controle in het huidige leven. Personen die zich in hun kindertijd machteloos voelden, streven nu naar een gevoel van zekerheid en veiligheid door elke situatie te controleren. Dit kan zich uiten in gedrag zoals overmatig plannen en organiseren of de neiging om anderen te domineren uit angst voor verlies van controle.

Lees ook :   De meest stabiele en langdurige relaties hebben vaak deze 5 kenmerken !

Perfectionisme

Een bijkomend aspect van de behoefte aan controle is perfectionisme. Mensen met een moeilijke jeugd zijn vaak bang om fouten te maken en stellen daarom onrealistisch hoge eisen aan zichzelf. Dit gedrag wordt veroorzaakt door de vrees dat ze zullen worden afgewezen of bekritiseerd als ze niet perfect zijn. Perfectionisme kan leiden tot futloosheid, omdat deze personen nooit tevreden zijn met wat ze bereiken.

Vermijden van afhankelijkheidsrelaties

Wanneer we in onze kindertijd constant worden teleurgesteld of gekwetst door onze verzorgers, kan dit ons vertrouwen in anderen ernstig ondermijnen. Als gevolg hiervan hebben sommige mensen die een uitdagende jeugd hebben gehad de neiging om afhankelijkheidsrelaties te vermijden. Ze vinden het moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen en echt intieme relaties met andere mensen op te bouwen.

Bang om te hechten

Dit vermijdingsgedrag gaat vaak gepaard met een diepgewortelde bindingsangst. Mensen met een moeilijke jeugd zijn bang om zich te hechten aan anderen, omdat ze hebben geleerd dat dierbaren hen ook pijn kunnen doen. Dit resulteert in onzekerheid en terughoudendheid bij het maken van verbindingen met andere mensen.

Lees ook :   Leef zonder te doen alsof en heb lief zonder afhankelijkheid : 2 krachtige levenswetten !

In dit artikel zijn we ingegaan op de verschillende gedragingen die vaak voorkomen bij mensen die een moeilijke jeugd hebben gehad. Hoewel het belangrijk is om te beseffen dat iedere situatie uniek is, kunnen deze karakteristieken waardevol zijn voor begrip en bewustwording van hun ervaringen. Door ons bewust te worden van deze gedragingen, kunnen we werken aan het helen van onze wonden uit het verleden en ruimte maken voor een betere toekomst.

Despre autor, Eline Kramers
Eline is een Nederlandse schrijfster met een diepe passie voor astronomie en astrologie. Haar teksten zijn een verkenning van de sterren en hun invloed op menselijke relaties. Met een empathisch hart en een deskundige kijk op de sterren, biedt Eline haar lezers niet alleen inzicht in de kosmos, maar ook praktische adviezen om hun sentimentele relaties te versterken. Haar unieke combinatie van astronomische kennis en relationele wijsheid maakt haar werken zowel verhelderend als hartverwarmend.
Transit of Venus » 7 gedragingen die kenmerkend zijn voor mensen met een moeilijke jeugd